O projekcie

„Potrzeba wielkiej wyobraźni miłosierdzia, aby przyjść z pomocą człowiekowi zaniedbanemu duchowo i materialnie…”
św. Jan Paweł II

O PROJEKCIE:

Dajmy razem szansę na ciepło w zimie ubogim i bezdomnym!

Każdego roku w Polsce umiera z wychłodzenia ponad 100 osób, a ponad 30 000 żyje na ulicy lub w nieogrzewanych pustostanach. Osób zagrożonych wychłodzeniem, tzw. hipotermią jest jednak znacznie więcej.

W okresie międzywojennym wiele organizacji, w tym pracownicy administracji skarbowej, wspierali i zbierali fundusze dla ubogich, bezdomnych, bezrobotnych, pokrzywdzonych przez los, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jako Organizacja Pożytku Publicznego, w duchu solidaryzmu społecznego, powracamy do tej pięknej tradycji budując jednocześnie kolejny „żywy pomnik” ku czci Wielkiego Patrona Fundacji Skarbowości, św. Jana Pawła II.

W sezonie jesień/zima 2019 pragniemy przekazać potrzebującym 900 kurtko – śpiworów.

Ciepło w zimie dla jednego potrzebującego to koszt 200 zł. Aby obdarować tym ciepłem 900 osób potrzeba więc 180 tys. zł

III Światowy Dzień Ubogich, który przypadał w tym roku 17 listopada był pretekstem do oficjalnej inauguracji projektu i zwrócenia uwagi na problem bezdomności i obecność ludzi ubogich, samotnych, opuszczonych i wykluczonych społecznie.

Projekt CIEPŁE SERCE realizowany jest w partnerstwie Fundacji Skarbowości im. Jana Pawła II z polską marką odzieżową VOLCANO, która od wielu lat współpracuje z Fundacją Skarbowości w przestrzeni CSR/ Społecznej Odpowiedzialności Biznesu.

W 2018 roku Natasza Cazac – dział kreatywny VOLCANO, zainspirowała wszystkich akcją charytatywną z Holandii. Wolontariusze rozdawali tam ludziom bez domu i nadziei ciepłe kurtko-śpiwory na trudny zimowy czas. Wtedy zrodził się pomysł, aby wykorzystać doświadczenie VOLCANO w produkcji kurtek oraz poświęcić własny czas i środki na pomoc potrzebującym w Polsce. Tak powstała idea akcji CIEPŁE SERCE, która swą mocą zaraziła nas wszystkich – zarówno Zespół VOLCANO jak i Zespół Fundacji Skarbowości.

Wiatroszczelna, wodoszczelna, pokryta powłoką antygrzybiczną Kurtka J-HOME wykonana jest z najlepszych jakościowo materiałów, dzięki czemu doskonale chroni przed złymi warunkami atmosferycznymi i hipotermią nawet przy niskich temperaturach i wilgotnym powietrzu.

Firma VOLCANO uszyła 1100 kurtko – śpiworów zrzekając się zysku. 200 kurtek zostanie przekazanych przez firmę organizacjom wspierającym bezdomnych i zagrożonych wychłodzeniem. Za pośrednictwem Fundacji Skarbowości, organizatora Kampanii Dobroczynnej CIEPŁE SERCE,  900 kurtko – śpiworów trafi, do organizacji i instytucji zajmujących się ubogimi dzięki ludziom dobrej woli, którzy zechcą przekazać dobrowolną darowiznę na pokrycie kosztów produkcji i transportu kurtek.

Koszt ciepła w zimie dla jednego potrzebującego to 200 zł, ale liczy się każda najmniejsza nawet darowizna. Gdy jest nas wielu, możemy razem wiele zdziałać, możemy uratować czyjeś życie!

Kampania Dobroczynna CIEPŁE SERCE, kurtko-śpiwory dla ubogich i bezdomnych jest prostym darem serca, który pozwala szerzyć ciepło tam, gdzie szczególnie go brakuje! Zapraszamy Darczyńców indywidualnych, instytucje oraz firmy do wsparcia projektu poprzez przekazanie dowolnej darowizny na rzecz ubogich i bezdomnych. Każdy Darczyńca, może wskazać organizację lub instytucję zajmującą się osobami zagrożonymi hipotermią, do której zostanie przekazane Jego CIEPŁE SERCE.

Na portalu CIEPŁE SERCE, na FB oraz Instagramie Fundacji Skarbowości można śledzić nasze działania.

Dołącz do nas – opowiedz o Kampanii rodzinie, przyjaciołom i znajomym. Podziel się swoim CIEPŁYM SERCEM z potrzebującymi i przekaż dowolna darowiznę bez wychodzenia z ciepłego domu.

Twoja decyzja ma znaczenie – może uratować czyjeś życie!

REGULAMIN

Wesprzyj projekt dowolna darowizną

Kontakt:

tel/fax: 52 332 92 41

mob: 608 343 475 / 604 506 913

e-mail: biuro@fundacjaskarbowosci.pl

85-010 Bydgoszcz,
ul. Dworcowa 12/5

NIP 9532388239 / KRS 0000039541 / REGON 092910992

Konto bankowe:

BANK PEKAO S.A. I/O Bydgoszcz:

IBAN: